top of page

הביוגרפיה של אהרלה קמינסקי

אהרלה נולד בנובמבר 1941 בת”א. ביסודי למד בבי”ס בלפור בת”א, ובכיתה ה’ למד ב”הדסים”. מגיל 13 עד 17 התחנך כילד חוץ בקיבוץ חניתה. עד שהתגייס לצבא, עבד במפעל של אביו לייצור בגדי תינוקות בת"א.

מעולם לא למד תיפוף בצורה מסודרת; משיכתו לתופים החלה בנעוריו, כשנהג להקיש על פחים כדי ללוות שירה בציבור של חבריו בקיבוץ. התחיל לתופף על מערכת תופים בזמן השירות הצבאי, ותוך זמן קצר התקבל ללהקת הנח"ל. כשהשתחרר מהצבא, בעקבות מותו של אביו, ניהל את המפעל המשפחתי לבגדי תינוקות, ובמקביל ניגן ברביעיית הג'אז של מל קלר.

רק בגיל 26 עזב את המפעל והחליט להקדיש את כל זמנו למוזיקה. באותה תקופה יזם את הקמת הלהקה "הברנשים של פיאמנטה", שהפכה עד מהרה ללהקת הליווי של אריק איינשטיין בתכניתו "מזל גדי". עוד לפני כן, בתחילת שנות ה-60, יזם והשתתף בסדרה של ג'אם-סשנים, שנדדה ממועדון למועדון, עד שמצאה בית קבוע במועדון "ברברים" - המועדון שהפך לביתם של כל נגני הג'אז בארץ, מ-1966 עד 1979. בד בבד ליווה בהופעות, ובעיקר בתקליטים, את טובי הזמרים בארץ.

ב-1970 יצא למסע של 8 חודשים בחו"ל, במטרה להכיר מקרוב את סוגי המוזיקה האפרו-אמריקניים (סמבה, סלסה וג'אז), וביקר במרכזי המוזיקה החשובים באמריקה הלטינית ובארצות-הברית. כשחזר, החל לנסות להשתמש בקצבים ובכלים האתניים שהביא איתו בנגינת ג'אז ובמוזיקת הפופ הישראלית (כמו "אשת האיכר" ב"פלסטלינה" של שלום חנוך ואריק איינשטיין, ועוד).

באותה תקופה פנה אליו אריק איינשטיין בבקשה שיקים לו הרכב ליווי. אז הקים קמינסקי את להקת "הפלטינה", יחד עם הנשפן המופלא רומן קונצמן, שהיה אז עולה חדש מבריה"מ. לימים הפכה "הפלטינה" ללהקת הייצוג של הג'אז הישראלי, ואף הוזמנה להופיע בפסטיבל "ניופורט" היוקרתי ב-1974.

לאחר פירוק "הפלטינה", ב-1976, השתתף קמינסקי בהפקות שונות כמו להקת "שמיים" (עם דני ליטני, אלונה טוראל ועוד) ובהופעת היחיד הראשונה של נורית גלרון. ב-1979 הוזמן לנגן עם להקת "מנהטן טרנספר" האמריקנית והצטרף אליהם לשני סיבובי הופעות, אחד באירופה והשני בארה"ב.

ב-1980 לימד שנה באקדמיה למוזיקה בירושלים, ומיד אחר כך הקים סדנה ללימוד תופים, שהעמידה דורות של מתופפים צעירים מאז ועד היום, ואת בוגריה אפשר למצוא בלהקות ובהפקות מוזיקליות שונות. מאמצע שנות ה-80 ועד סופן היה חבר בוועדה שהקימה את פסטיבל "ג'אז בים האדום" באילת, ובמקביל ניהל שוב מועדון ג'אז בשם "בייבלוס" בת"א, ששימש מקום מפגש לנגני ג'אז - ובעיקר היווה במה לנגנים צעירים, שקיבלו הזדמנות להשתלב בנגינה עם נגנים ותיקים.

ב-1990 הקים הרכב ג'אז בשם "אהר'לה קמינסקי וחברים", עם הפסנתרן העולה מרוסיה ליאוניד פטשקה, הנשפן גורי אגמון והבסיסט אבישי כהן. הלהקה זכתה ב-1991 בפרס הראשון מבין הלהקות הישראליות בפסטיבל "ג'אז בים האדום". ב-1995 הפכה הלהקה לשלישייה (פסנתר: פטשקה, בס: אלי מגן/ אמיל רם), המופיעה עד היום במופעי ג'אז. הלהקה הקליטה אלבום אחד,Kaminsky Trio plays Ptashka (featuring Eli" Magen)", ב-1996.

במשך כל אותה תקופה ניגן במועדונים או קונצרטים בישראל עם אמני ג'אז כמו סטן גץ, רד רודני, קלרק טרי, דיק היימן, סטיב גרוסמן, דייב ליבמן, נילס הנינג פדרסון ורבים אחרים.

ביום העצמאות תשנ"ז (1997) קיבל את פרס האמן המבצע למפעל חיים מטעם "אשכולות-עילם".

בשנים האחרונות, בנוסף לפעילותו כמורה (בין השאר בבי"ס למוזיקה "רימון") וכנגן ג'אז, מופיע קמינסקי בהצלחה בבתי ספר ברחבי הארץ במופע מוזיקלי חינוכי, שמטרתו לספר לילדים ונוער את הסיפור שמאחורי מערכת התופים, ולקרב אותם אל עולם הג'אז.

 

מאז סוף שנות ה-90 ערך, בשיתוף עם היועצת הארגונית אתי פז, סדנאות של "סינרגיה מוזיקלית", המטפחות מצוינות, עבודת צוות, ניהוג וערכי שירות לארגונים כגון משרדי ממשלה, בנקים, צה"ל, התעשייה האווירית, מפעלי היי-טק, קופות-חולים, בתי חולים ועוד רבים אחרים. הסדנה הנ"ל נבחרה ע"י קהל המשתתפים כ"מושב המצטיין" בכנס האיכות 2001 בת"א.

ב-2005 החל לערוך מופע הפעלה בשם "עושים תזמורת סמבה עם אהר'לה קמינסקי", שבו הופך כל קהל הנוכחים במהלך המופע לתזמורת כלי הקשה.

bottom of page